technieken, materialen, determinatie, archivering in gebruik in de Mashut

met doe het zelf kom je een eind!

vastleggen en bewaren

afbeeldingen: fotograferen en scannen

Het beeldmateriaal van de Mashut wordt in grote lijnen op twee manieren verworven: met een tweetal camera's en door middel van scannen. De natuuropnamen worden gemaakt met een digitale spiegelreflexcamera - met een digitale macrolens (90 mm) en twee digitale zoomlenzen (bereik: 15 - 200 mm) - en met een simpelere handzame digitale camera (5.8 - 17.4 mm).
De meeste kleine insecten met de witte foto-achtergrond en de mineerders zijn ingescand. Scannen van verse exemplaren geeft het beste resultaat.

conserveren

Diptera (vliegen en muggen) worden bewaard.
Vlinders, hommels en libellen worden gedetermineerd, gefotografeerd en weer vrij gelaten. Ze zijn groot genoeg om met het blote oog te bekijken.

Insecten die wel worden bewaard worden gedood met azijnether (ethylacetaat) in een stikpot. (De azijnether is te koop bij drogisterij Bik Doezastraat 4 Leiden).
De stikpot maak je als volgt: op de bodem van een jampotje met schroefdeksel leg je een laagje watten, daarop schenk je gipspoeder aangelengd met water. Als de gips nog niet helemaal is uitgehard maak je een paar gaatjes die door de hele gipslaag heen gaan.
Met een injectienaald spuit je wat ethylacetaat in de wattenlaag. Door de gipslaag vertraagt de verdamping van de ethylacetaat en werkt de stikpot langer. Een stuk keukenpapier in de jampot voorkomt dat insecten nat worden door onverwachte condensatie.

Insecten zijn goed te bekijken en te bewaren wanneer ze opgeprikt worden met een insectenspeld (roest niet en ze zijn in diverse diktes verkrijgbaar). Onder het insect twee etiketjes aanbrengen, de bovenste met daarop de vindplaats, datum en wie de vangst heeft gedaan, de onderste met de naam van het insect.
Kleine insecten drogen vanzelf en zijn zeer lang houdbaar als ze droog worden opgeborgen. Een goed sluitbare houten kist met glazen deksel, te koop bij Vermandel, is daar geschikt voor. In de doos zit een klein potje met naphtaline om insectenvraat tegen te gaan.

stikpot stereomicroscoop accessoires archiefdoos overblijvende oogst van een malaiseval
naar boven
streep